Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Utslagna stjärnor

Det är sällan eller aldrig som AMA-serien i supercross lämnar oss oberörda – inget undantag i år.

Förhandsfavoriterna Eli Tomac och Ken Roczen försvann närapå innan racet hann börja. Ovanligt dessutom att se Roczen tappa kontroll över sin Honda som han gjorde när han försökte blocka Cooper Webb. Att han sedan lyckades få in sin arm i bakhjulet på Webb:s hoj känns lite som att det vilar en förbannelse över tysken just nu. Snabb som få, men inte turen på hans sida och operation kommer att ske denna vecka.

Det kanske är fel att kalla Jason Andersons vinst för tur. Men när ett koppel förare föll i startkurvan (bland annat Tomac och Roczen) och orsakade en dominoeffekt, klarade sig Anderson sig oskadd genom vänsterböjen. Han har verkligen flytet i år. Sedan visade Husqvarnaföraren att han inte är den eviga trean eller fyran längre, utan en vinnare. Hans ledning i tabellen är nu 28 poäng till Justin Barcia, som nu har kontrakt med Yamaha säsongen ut. Han fightades inledningsvis om en podieplacering men blev passerad av ett koppel förare och fick nöja sig med en medioker åttondeplats efter strul med bakbromsen. Cole Seely har 35 pinnar upp till Anderson, Roczen 39 pinnar medan Marvin Musquin är 45 poäng bakom. För att inte tala om Eli Tomac som har 77 poäng. Allt kan naturligtvis hända men det känns som att tåget har gått för den sistnämnde även om det återstår elva rundor.

Vad hände i övrigt då? Kul att se Chad Reed bland toppförarna i början av racet även om det inte höll hela vägen (13:e i mål). Vi ska emellertid ha med oss att han fortfarande nog inte är hundra procent återställd från sin ankelskada. När ska Cole Seely knyta säcken? Ledde racet efter en ny holeshot, men hamnade till slut inte ens på pallen. Här sitter nog ett och annat i skallen. Weston Peick, vilken uppkörning! Tyler Bowers körde trots skadorna efter den vådliga kraschen senast. Snacka om hårding. Justin Bogle försvann ur tävlingen tidigare under kvällen då han hoppade en dubbel när en bakomvarande förare tog en trippel. Dessvärre landade denne på Bogle som bröt ett ben i överarmen.

Lilla klassen då? Inte på långa väger så dramatiskt och händelserikt som 450-klassen. Bra fight om ledningen, Adam Cianciarulo vs Justin Hill, något varv före målgång, men annars var det inget vi kommer att minnas. Jo, förresten. Kommer Aaron Plessinger att flyttas bakåt någon placering efter att ha genat när han startade upp på nytt efter sin krasch. Han körde liksom inte direkt in på samma ställe på banan som där han slog sig.

Foto: Husqvarna/Simon Cudby (J.Anderson)

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (3)

Johan

Norén är skadad missar resten av säsongen 2018!

Johan

1 plats tappade Plessinger

James

Tack för bra rapport. Inget nytt om Norén?

Reklam | MXGP
Reklam | AGM Shop
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor