Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe
Reklam | Scott Sports AB

Soppatorsk stoppade Gole

Sverige lyckades inte nå en topp 10 placering denna säsong när 2018-års Lag-VM avgjordes i Red Bud, USA. Det var tyvärr inte en sådan dag helt enkelt och en hel del otur satte stopp för det svenska laget.

Trion Filip Bengtsson, Alvin Östlund och Anton Gole inledde lördagens kvaldag med tre superstarka insatser och jag tyckte det var imponerande av dom alla tre.

Filip Bengtsson inledde med en sjundeplats. Alvin Östlund fick kämpa sig upp till en fin niondeplats och likaså för Gole som avancerade upp till en slutlig 11e plats. Detta gav Sverige en 10e plats totalt för dagen och med ett bra startspår till söndagens finaler.

Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Men där startade det på värsta tänkbara sätt direkt efter start i första finalen. Filip Bengtsson kraschade hårt i utgången ur startkurvan och blev påkörd av två andra förare. Med en mörbultad kropp och en demolerad cykel så kunde inte Filip köra vidare.

Alvin Östlund fick efter det kriga på egen hand och efter egna incidenter blev det en 22a plats i mål. Värsta tänkbara starten för Sverige. Men det var inte bara Sverige som hade oflyt denna dag utan en stor del av toppnationerna hade sina bekymmer också. Vet inte hur många cyklar man såg rasade samman under denna helg. Tomac, Desalle, Tixier och Searle var bara några av de namn som blev ståendes på banan.

I den andra finalen placerade sig Anton Gole på en 23e och Alvin Östlund på en 24e plats. Men eftersom jag inte var på plats själv så fick jag aldrig den informationen att Anton Gole faktiskt låg på en väldigt fin 16e plats med två kurvor kvar till mål, när bensinen tog slut i tanken. Trots att dom hade fyllt upp även efter mastervarvet så fattades det några ynkliga droppar för att ta sig hela vägen in i mål.

Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

I sista finalen kom Filip Bengtsson ut till start både tejpad i tummen och på låret för att kriga sig igenom smärtan till en 20e plats i mål. Anton Gole levererade på nytt och avancerade till en fin 17e plats i mål och därmed blev slutresultatet en 12e plats totalt i Lag-VM 2018.

Kanske inte vad vi hade hoppats på, men jag anser att vi gjorde vad vi kunde. Det kan inte gå bra varje dag. Lördagen imponerade dom samtliga tre med fina körningar och på söndagen var oflytet framme. Inte så mycket att göra åt, bara ta med sig det som var bra och ta sikte på nästa Lag-VM som nästa år avgörs i holländska Assen. En liten notis bara innan vi avslutar. Såg en hel del kommentarer på hemsidan denna helg med ord där man antyder på att ”Svemo-folket” åker på gratisresor och bara är där för att typ ”lalla” runt. Ni som skriver så måste skämta.

Foto: Chris Ganz - BrownDogWilson

Jag har själv varit med de fem senaste åren på Lag-VM och följt det svenska landslaget på nära håll och varje gång så har jag fått se hur hårt alla runt om i Team Sweden kämpar på och gör sitt yttersta för de förare vi har med på plats. Lätt att glömma är också att herrarna från MX-sektionen tar ledigt från sina jobb samt får inte en krona i ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Dom må få flygbiljetten dit och tak över huvudet men alla borde veta att det är en förlustaffär ekonomisk för alla som vill bidra till denna sport. Pengarna rullar inte direkt in på kontot snarare tvärtom. Så sluta gärna klanka ner på de personer som med ideella krafter försöker hjälpa vårat landslag men också även så att hela ”cross-sverige” ska fungera.

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (8)

James

Det finns betydligt mindre sporter med långt mer bortskämda förbund. Jag höll på med Amerikansk Fotboll i ett antal år och förbundet dödade aktivt mindre klubbar med krav på finansiering av "studiebesök" (USA-resa + svindyra biljetter till NFL-matcher) till styrelsen. SVEMO gör i jämförelse ett fantastiskt jobb. Vad gäller racet så är det rätt uppenbart att sandbanor och regn inte är något man tränar mycket på i USA. med tanke på Tomacs tidigare VM-resultat så vart detta nog en rejäl käftsmäll för team USA.

Roger Persson

Bra att TS tar upp gnället om gratis semester! Alla inblandade gör det här ideellt och om det vore för pengarna så skulle alla pyssla med annat än att supporta våra förare. Vad jag tyckte om Red bud och lag-vm har jag skrivit i ett annat inlägg.

Fredrik Ternvall

Jag tror inte att Roczen är riktigt tillbaka än. det verkar som den amerikanska serien halkar efter lite .Jag trodde nog att han skulle klara sej bättre men i helgen blev det ganska tydligt när Eli Tomac körde jämt med Tommy Searle som visserligen hade en bra helg om man bortser från maskin stopp att vm serien är klart bättre.

Fredric

Ja det strulade verkligen för många stora crossnationer och crossåkare. Bl.a. Roczen var ngt blek kan tyckas. Har han inte varit vassare än såhär under säsongen? Lider han kanske fortfarande av sin handledsskada (som var rejäl)?

Webmaster - Niklas

Jag får skylla på mitt tangentbord som strulade en hel del igår. Givetvis var han 11.

specialisten

Gole blev 11 i kvalet och inte 16

Webmaster - Niklas

Jan: Se tidigare artiklar från helgen bland kommentarerna.

jan a

Så sluta gärna klanka ner på de personer som med ideella krafter försöker hjälpa vårat landslag men också även så att hela ”cross-sverige” ska fungera. Vem har klagat?

Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop
Reklam | Forsell Motor
Reklam | MXGP